Menü

Magyar nő a rajtnál a Világ Hősei között

2006-ban a Medtronic Alapítvány jóvoltából útjára indult egy nagyon különleges és inspiráló program, melynek az volt a célja, hogy olyan futókat gyűjtsön össze a világ minden tájáról, akiknek az életét valamilyen orvostechnikai eszköz segíti. 2016 Magyarország számára is egy fontos év, mert a Global Hero kezdeményezés történetében Beck Monika személyében először választottak ki egy magyar futót, hogy a Global Hero, vagyis a Világ Hőse cím birtokosaként a hazáját képviselve, 25 társával együtt részt vegyen és rajthoz álljon az Egyesült Államokban található “ikervárosokban”, Minneápolis/St. Paulban megrendezett Twin Cities Maratonon vagy a 10 mérföldes futáson 2016. október 7. és 9. között.

2006 óta 36 ország 259 különböző fizikai állapotban lévő képviselője, vagyis „Hőse” futott a minden év októberében megrendezett Global Hero (Világ Hőse) eseményen.


A 2016-os csapat

Minden Global Hero egy különleges ember, különleges élettörténettel. Egy azonban mindegyikőjükben azonos, életüket és betegségük kezelését valamilyen orvostechnikai eszköz segíti, legyen az pacemaker, ICD, agyi pacemaker, inzulinpumpa, stent (miniatűr fémháló), vizelet inkontinencia kezelésére alkalmas eszköz vagy gyomorgyűrű. Az esemény tisztelgés előttük és lehetőség is egyben, hogy sorstársaikkal megoszthassák élettörténetüket, küzdelmeiket és munkásságukat, ezáltal inspirálva őket a teljes és aktív életre.

Teljesítményükkel az aktív életbe való visszatérést képviselik és a minőségi egészségügyi ellátás fontosságát hangsúlyozzák. Ők egy olyan folyamatosan szélesedő mozgalom tagjai, amely a beteget helyezi az egészségügy fejlesztése érdekében tett erőfeszítések középpontjába.


A Global Hero teljesítményt jutalmazó érem

Beck Monika 4 éves korában nyitott szív operáción esett át és több mint 25 éve él a bradycardia kezelésére alkalmas pacemakerrel, egy olyan eszközzel, amit nagyon sok időbe telt elfogadnia. Férje és gyerekei mindenben támogatták, az ő ösztönzésükre kezdett el futni is, melyet egy idő után a triatlon váltott fel. Orvosai tanácsára kezdte el megosztani tapasztalatait sorstársaival a betegségről, küzdelemről, elfogadásról és arról, milyen „másnak” lenni. Jelenleg pacemaker futónagykövetként, saját élettörténetének bemutatásával inspirálja sorstársait, hogy merjenek nyíltan beszélni a betegségükről, illetve szívbeteg gyermekek számára szervez sporteseményeket. Monika álma, hogy egy napon az IronMan 70.3 Budapest versenyen vegyen részt.


Beck Monika

„Az álmok azért vannak, hogy valóra váltsuk őket... eddig ez volt életem mottója. Néhány napja az álom életre kelt, egy fantasztikus utazás részese lehettem. Több ezer kilométerre az otthonomtól belecsöppentem a hősök világába. Hasonló sorsú fiúkkal és lányokkal töltöttem együtt közel egy hetet, futottunk kéz a kézben és bepillantást nyerhettünk a számunkra életmentő pacemaker belsejébe, a kutatás izgalmas világába. Megismerhettem a világ szinte minden tájáról hasonló sorsú betegeket, az életüket, a családjukat. "Life runs on" (Az élet fut tovább) - az új mottóm, hisz életem, életünk a futás” – mondta Beck Monika, a Global Heroes eseményen való részvételének élményéről.


a Világ Hősei az éremmel a nyakukban

Hétköznapi hősök pályázata

Példaképnek lenni az egyik legnemesebb feladat, ám a köztünk élő mindennapi hősök gyakran háttérben maradnak. Egy rendhagyó kezdeményezés úgy változtat ezen, hogy egy Méltán Híres Példaképeket félmillió forinttal támogat jótékony tevékenységében.

Sportolás kánikulában: nem mindig jó, ha izzik a levegő

Testednek - és lelkednek - egész évben szüksége van a rendszeres mozgásra. Mit tarts szem előtt, ha szabadtéren sportolsz? Van pár tippünk, a legfontosabb szempontokat figyelembe véve, hogy a kánikula, vagy éppen a változékony időjárás se zökkentsen ki a lendületből.

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Javítja az állóképességet, fiatalon tart, segít megszabadulni a túlsúlytól és még boldogabbá is tesz… Több pszichológiai kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres sport éppen olyan hatékony a depresszió és a rossz kedélyállapot kezelésében, mint a gyógyszerek, vagy a testgyakorlás és a gyógyszeres kezelés együtt.

Így hidratálj futás közben

Tavasszal a kihívást kereső futók megkezdik a versenyekre való felkészülést, és sok kezdő, újrakezdő is futócipőt húz. A jó edzésterv és a megfelelő felszerelés mellett fontos odafigyelni a hidratálásra is annak érdekében, hogy az edzés hatékony legyen. Ehhez nyújt segítséget Korompay-Túróczi Réka hosszútávfutó, triatlonista.

Egy nap a jóga jegyében

Különleges programra kerül sor április 10-én, vasárnap a Dürer Rendezvényházban. A szervezők a World Peace Yoga Day nevet adták a találkozónak, ahol mindenkit sok szeretettel várnak, aki szívesen csatlakozna egy olyan naphoz, amelyet a világbékének dedikáltak.