Menü

Hétköznapi hősök pályázata

Példaképnek lenni az egyik legnemesebb feladat, ám a köztünk élő mindennapi hősök gyakran háttérben maradnak. Egy rendhagyó kezdeményezés úgy változtat ezen, hogy egy Méltán Híres Példaképeket félmillió forinttal támogat jótékony tevékenységében.

A példakép-kereső kampányba a The Famous Grouse Facebook oldalán kialakított felületen lehet nevezni és szavazni. A kezdeményezésbe bárki nevezhet bárkit, akiről úgy gondolja, hogy rendszeresen, önfeláldozóan segíti környezetét. Skócia vezető whiskyje olyan ismert embereket kért fel a zsűribe, akik maguk is rendszeresen állnak nemes célok mellé. „A rászorulóknak főző étteremtulajdonos, a lomokból bútort készítő egyetemista, a parkot szabadidejében gondozó menedzser; tulajdonképpen bárki lehet Méltán Híres Példakép, aki önzetlenül segíti a közösségét” – mondta Rákóczi Ferenc, a Class FM műsorvezetője, a kampány egyik zsűritagja.


Rákócz Feri is a zsűri tagja lett

Az ítészeknek a kampány elején lesz kiemelten fontos szerepe: az első kört követően ők fogják a 20 legtöbb szavazatot gyűjtő jelölt közül kiválasztani azt a tíz fős élmezőnyt, akik majd egy következő körben újra megmérettetnek a december 5-ei eredményhirdetésig.

A jó ügyeket szívén viselő Peller Mariann szintén csatlakozott a kezdeményezéshez. „Remélem, minél többen néznek majd szét saját környezetükben, és látják meg azokat, akik rendszeresen munkálkodnak, hogy jobbá tegyék a körülöttük élők mindennapjait. Azért tetszett meg ez a kezdeményezés, mert egy olyan, eddig a nyilvánosság előtt láthatatlan önkéntest segíthetünk, aki eddig nem kért segítséget” – árulta el a Kazinczy-érmes, rádiós-tévés műsorvezető.


Peller Mariann is támogatja a kezdeményezést

A zsűri által szűkített mezőnyből kiválasztott önkéntes a félmillió forint értékű támogatásból tovább folytathatja segítő tevékenységét, és a kampány során a közvélemény figyelmét is ráirányíthatja az általa képviselt szervezetre, illetve jótékony célra.

Fenyvesi Zoltánt „wheelchairguyként” ismerte meg a budapesti társasági élet, majd a Tiszta szívvel című filmet követően az egész ország. Zoli azért csatlakozott a The Famous Grouse kampány zsűrijéhez, mert a jelöltek között minél több olyan embert szeretne látni, aki számára ugyanúgy fontos saját közösségének támogatása, mint a kerekesszékben élő fiatalembernek. „Már a neve is tetszett a kezdeményezésnek, mert fontosnak tartom, hogy valódi példaképek is legyenek a köztudatban. Ahhoz pedig, hogy valaki méltán legyen híres, nem kell hegyeket megmozgatni, elég, ha jó példát mutat. Én az ismerőseimet ilyen példaképek jelölésére bíztatom” – tette hozzá wheelchairguy.


Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel c. film főszereplője is jelölésre bíztat

Skócia első számú whiskyjét a minőségi alapanyagok kiválasztásába és készítési eljárásba fektetett energia tette méltán híressé, ígyörömmel támogatja azokat, akik tetteikkel érdemelték ki, hogy Méltán Híres Példaképek legyenek. A jelöltekről szóló rövid leírást és fényképet az alábbi linken lehet feltölteni, és ugyanitt olvasható a kampány hivatalos felhívása is:

web - https://p.antavo.com/EQH/; facebook - https://p.antavo.com/f/EQH/

Magyar nő a rajtnál a Világ Hősei között

A Global Hero kezdeményezés történetében először választottak ki egy magyar futót Beck Monika személyében, hogy a Világ Hőse cím birtokosaként a hazáját képviselve, 25 társával rajthoz álljon az Egyesült Államokban található “ikervárosokban”, Minneápolis/St. Paulban megrendezett Twin Cities Maratonon vagy a 10 mérföldes futáson.

Sportolás kánikulában: nem mindig jó, ha izzik a levegő

Testednek - és lelkednek - egész évben szüksége van a rendszeres mozgásra. Mit tarts szem előtt, ha szabadtéren sportolsz? Van pár tippünk, a legfontosabb szempontokat figyelembe véve, hogy a kánikula, vagy éppen a változékony időjárás se zökkentsen ki a lendületből.

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Javítja az állóképességet, fiatalon tart, segít megszabadulni a túlsúlytól és még boldogabbá is tesz… Több pszichológiai kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres sport éppen olyan hatékony a depresszió és a rossz kedélyállapot kezelésében, mint a gyógyszerek, vagy a testgyakorlás és a gyógyszeres kezelés együtt.

Így hidratálj futás közben

Tavasszal a kihívást kereső futók megkezdik a versenyekre való felkészülést, és sok kezdő, újrakezdő is futócipőt húz. A jó edzésterv és a megfelelő felszerelés mellett fontos odafigyelni a hidratálásra is annak érdekében, hogy az edzés hatékony legyen. Ehhez nyújt segítséget Korompay-Túróczi Réka hosszútávfutó, triatlonista.

A megbocsátás felszabadít

Megbántottak? Sértettséget érzel? Benned is biztos kavarogtak már hasonló gondolatok. Cseppet sem könnyű engedni a bennünk felgyülemlett dühöt. Fontos azonban tudni, hogy a megbocsátást elsősorban önmagunkért, nem pedig a minket megbántó emberért kell megtennünk! A harag elengedése az egészségedre is pozitív hatással lehet.