Menü

A megbocsátás felszabadít

Megbántottak? Mélységes sértettséget érzel? Ugye ismerős, benned is biztosan kavarogtak már hasonló gondolatok. Cseppet sem könnyű dolog, és sokszor hosszú évekbe telik, míg valaki végül teljesen el tudja engedni a benne felgyülemlett dühöt. Fontos azonban tudni, hogy a megbocsátást olyasvalami, amit elsősorban önmagunkért, nem pedig a minket megbántó emberért kell megtennünk! A harag elengedése nemcsak a hangulatodra, de az egészségedre is pozitív hatással lehet – vallja Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner, aki az egyik legfontosabb boldogságfokozó technikára, a megbocsátásra hívja fel a figyelmet.

Mindenki követhet el hibákat, és bánthat meg másokat, ha ezek valóban hátsó szándék nélküli cselekedetek, betudhatjuk csupán egy „rossz napnak” is. Viszont egy igazi, mélyről érkező sértés, bántás megbocsátása igazi emberi nagyságra vall.

„Nem mindig tudunk mások elvárásainak megfelelni, jogunkban áll hibázni, de tudd, hogy mindig van lehetőségünk ezt jóvátenni. Ha fontos neked, hogy megadják a lehetőséget a jóvátételre, amikor te hibázol, add meg te is ugyanezt a lehetőséget annak, aki téged bántott meg valamivel” – kezdte Bagdi Bella, aki a pozitív pszichológia eszközeivel a mindennapi boldogság elérésére inspirál.

„Amikor megbocsátunk, olyasvalamit teszünk, amivel önmagunkat ajándékozzuk meg, felszabadítva ezzel a bennünket emésztő haragot, keserűséget és dühöt, vagyis minden olyan mérgező, negatív érzelmet, amelyek károsak az egészségünkre” – tette hozzá az immáron országos méretű Boldogságprogram megálmodója.

Bella tréningeinek alapját Sonja Lyubomirsky pszichológus, Los Angeles-i boldogságkutató tézisei adják, akinek kutatásai bizonyítják, hogy az ember igenis képes a tartós boldogságra, és hisz abban, hogy a lelki harmónia elérésében kiemelt szerepe van a megbocsátásnak.

Próbáld ki Bella ötlépéses megbocsátás gyakorlatát, ami sokat segít a sérelmek elengedésében.

1. lépés: Gondolj egy olyan személyre, akiről úgy gondolod, hogy megbántott, fájdalmat okozott neked.

2. lépés: Gondolj arra, hogy mi minden cselekedet eredendő szándéka. Miközben erre a személyre gondolsz, olvasd el az alábbi állításokat: „Te is, akárcsak én és mindenki más, boldog szeretnél lenni és belső békében élni. Te is, akárcsak én és mindenki más, azt szeretnéd, hogy figyeljenek rád és elismerjenek. Felismerem, bármit is tettél, azért tetted, mert te is keresed ezeket a megtapasztalásokat és nem azért, hogy megbánts másokat."

3. lépés: Vállald a felelősséget mindazért, ami létrejött. Válaszolj az alábbi három kérdésre:

- Miben vagy te a felelős a kialakult helyzetért?

- Mit tehettél volna azért, hogy ez a helyzet ne jöjjön létre?

- Mi az, amit a kapcsolatotokért megtehettél volna és mi az, amit most megtehetsz?

4. lépés: Válassz tudatosan!

Azt kapod, amit adsz! Ha neheztelést adsz, azzal magadat bántod. Válaszd a megbocsátást és a szeretetet a saját boldogságod és egészséged védelmében! Mondd el magadban: „Úgy döntöttem, hogy a békét látom meg benned és ebben a helyzetben. Légy boldog, azt kívánom, és ezennel elengedem a veled kapcsolatos sérelmeimet, hogy én is boldog legyek."

5. lépés: Fogalmazz meg egy dolgot, amiért hálás lehetsz a kialakult helyzetnek.

Ha szeretnél jobban elmélyülni a megbocsátás témában, a Boldogságprogram áprilisban minden nap tartogat számodra egy ehhez kapcsolódó feladatot.

További információk: http://boldogsagprogram.hu/feladatok

Hétköznapi hősök pályázata

Példaképnek lenni az egyik legnemesebb feladat, ám a köztünk élő mindennapi hősök gyakran háttérben maradnak. Egy rendhagyó kezdeményezés úgy változtat ezen, hogy egy Méltán Híres Példaképeket félmillió forinttal támogat jótékony tevékenységében.

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Javítja az állóképességet, fiatalon tart, segít megszabadulni a túlsúlytól és még boldogabbá is tesz… Több pszichológiai kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres sport éppen olyan hatékony a depresszió és a rossz kedélyállapot kezelésében, mint a gyógyszerek, vagy a testgyakorlás és a gyógyszeres kezelés együtt.

Kis kórházi illemtan – hogy viselkedjünk a gyerekosztályon?

Mikor menjünk? Mit vigyünk? Gyerekkel vagy gyerek nélkül? – Ezek a kérdések már mindenkiben felmerültek, aki valaha is ment kórházba látogatóként. A K&H gyógyvarázs most összegyűjtötte azokat a fontosabb tudnivalókat, amiket egy gyerekosztály meglátogatása során illik szem előtt tartani.

Egy nap a jóga jegyében

Különleges programra kerül sor április 10-én, vasárnap a Dürer Rendezvényházban. A szervezők a World Peace Yoga Day nevet adták a találkozónak, ahol mindenkit sok szeretettel várnak, aki szívesen csatlakozna egy olyan naphoz, amelyet a világbékének dedikáltak.

Apró örömök a boldogságért

A boldogság tanulható és tanulandó létállapot – vallja Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner, aki életcéljául tűzte ki, hogy mások boldogságát elősegítse és szebbé tegye a mindennapokat. Boldogságprogramja 10 hónap alatt átformálja a gondolkodásmódot és életszemléletet, hogy végül teljesen egyszerűen azt mondhassuk: „Imádom az életem!”