Menü

Így hidratálj futás közben

A tavasz az igazi futószezon kezdetét is jelenti. A kihívást kereső futók megkezdik a versenyekre való felkészülést, és sok kezdő, újrakezdő is futócipőt húz a lábára. A jó edzésterv és a megfelelő felszerelés mellett fontos odafigyelni a helyes, egészséges hidratálásra is annak érdekében, hogy az edzés igazán sikeres és hatékony legyen. Ehhez nyújt segítséget Korompay-Túróczi Réka hosszútávfutó, triatlonista, a Szentkirályi futónagykövete.

A megfelelő folyadékbevitelnek kiemelt szerepe van a testmozgás esetében. Edzés közben az izzadással és légzéssel a szervezet jelentős mennyiségű folyadékot és ásványi anyagot veszíthet – egy óra intenzív edzés testsúlytól függően akár 1-2 liter folyadékveszteséggel is járhat. Ha ezt nem pótoljunk megfelelően, fokozott fáradékonyság, szédülés alakulhat ki, csökkenhet a teljesítmény és hamarabb alakulhatnak ki izomgörcsök. Ahhoz tehát, hogy testünkből kihozhassuk a maximumot és megfelelően regenerálódhasson, fontos a helyes folyadékbevitel.

Korompay-Túróczi Réka hosszútávfutó, triatlonista, a Szentkirályi futónagykövete 7 pontban foglalta össze a hidratációval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amire érdemes odafigyelniük azoknak, akik a futást választják.

1. A sportolással járó folyadékveszteséget érdemes előre kompenzálni és feltölteni a folyadékháztartást: ehhez az edzés előtti fél órában fogyassz körülbelül fél liter vizet, kisebb adagokban elosztva.

2. Az elvesztett vizet folyamatosan érdemes pótolni. Edzés közben izzadékonyságtól, testsúlytól és a mozgás intenzitásától függően negyedóránként kb. 1-2 dl fogyasztása javasolt, az azt követő 30 percben pedig 2,5 dl vizet érdemes fokozatosan meginni.

3. Futás közben a komfortérzet érdekében kevesebb víz fogyasztása lehet javasolt: negyedóránként 1-2 korty, maximum 1 dl. Futóverseny közben, ha nincs nálad víz, minden frissítőponton, azaz 4-5 kilométerenként érdemes frissíteni.

4. A verejtékkel számos ásványi anyag és nyomelem – például nátrium, kalcium, kálium, magnézium – távozik a szervezetből, amelyek pótlása nélkülözhetetlen. Sportoláshoz érdemes ezért ásványvizet fogyasztani.

5. Reggeli edzés esetében különösen fontos a megfelelő hidratálás, mivel előtte egész éjszakán át nem jutott folyadékhoz a szervezet. A folyadékpótlás ilyenkor beindítja az anyagcserét, és „felébreszti” a szervezetet. Ha reggel futni indulsz, ébredés után igyál egy nagy pohár ásványvizet!

6. Egyeseket zavarhat, ha edzés közben túl sok a folyadék a hasában, különösen bizonyos típusú mozgások esetén, mint például futásnál az intervall edzés. Ilyen esetben érdemes inkább kevesebb folyadékot bevinni, és fokozatosan kitapasztalni, mennyi víz fogyasztása esik jól edzés közben.

7. Hosszabb táv esetén még fontosabb odafigyelni az izzadással elveszített folyadék és ásványi anyagok pótlására. Míg 100 méter lefutása az egyéni tényezőktől függően kb. 1,5 deciliter folyadékveszteséggel is járhat, addig 10 km esetén ez akár 1,5 liter is lehet. Ha növeled a megszokott futótávod, vigyél magaddal több ásványvizet!

Korompay-Túróczi Réka a Szentkirályi Fuss neki! nevű programjának keretében Fehér Balázs zenészt és három szerencsés jelentkezőt készít fel a Telekom Vivicittá futóversenyre, amelynek idén a Szentkirályi a hivatalos ásványvize. Az április 16-17-ei esemény résztvevőit közel 50 000 liter természetes ásványvízzel várja a Szentkirályi, amely megtalálható lesz minden frissítőállomáson, illetve a befutócsomagban is.

Magyar nő a rajtnál a Világ Hősei között

A Global Hero kezdeményezés történetében először választottak ki egy magyar futót Beck Monika személyében, hogy a Világ Hőse cím birtokosaként a hazáját képviselve, 25 társával rajthoz álljon az Egyesült Államokban található “ikervárosokban”, Minneápolis/St. Paulban megrendezett Twin Cities Maratonon vagy a 10 mérföldes futáson.

Hétköznapi hősök pályázata

Példaképnek lenni az egyik legnemesebb feladat, ám a köztünk élő mindennapi hősök gyakran háttérben maradnak. Egy rendhagyó kezdeményezés úgy változtat ezen, hogy egy Méltán Híres Példaképeket félmillió forinttal támogat jótékony tevékenységében.

Sportolás kánikulában: nem mindig jó, ha izzik a levegő

Testednek - és lelkednek - egész évben szüksége van a rendszeres mozgásra. Mit tarts szem előtt, ha szabadtéren sportolsz? Van pár tippünk, a legfontosabb szempontokat figyelembe véve, hogy a kánikula, vagy éppen a változékony időjárás se zökkentsen ki a lendületből.

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Javítja az állóképességet, fiatalon tart, segít megszabadulni a túlsúlytól és még boldogabbá is tesz… Több pszichológiai kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres sport éppen olyan hatékony a depresszió és a rossz kedélyállapot kezelésében, mint a gyógyszerek, vagy a testgyakorlás és a gyógyszeres kezelés együtt.

Tai chi-vel az egészség megőrzéséért és javításáért

A tai chi számos irányzata közül a Taoista Tai Chi™ különlegessége abban rejlik, hogy kifejezetten az egészség megőrzésére és helyreállítására helyezi a hangsúlyt, miként azt kidolgozója, Moy Lin-Shin mester megalkotta.