Menü

Ezért éri meg otthon sajtot készíteni

Imádod a friss sajt illatát és ízét? Ha legszívesebben végigkóstolnád a termelői piacok teljes sajtkínálatát és szívesen megtanulnád, hogyan készítheted el a legfinomabb sajtokat, akkor érdemes lenne professzionális szintre emelni a tudásod! A sajtkészítés egy bárki által megtanulható szakma, ha imádsz kísérletezni, új ízeket felfedezni, vagy ha éppen a kézműves sajtok a gyengéid... Persze, az sem árt, ha elhívatott vagy és van energiád végigkísérni a több órás munkafolyamatokat.

De miért is jó házilag készíteni a sajtot?

Egyrészt, mert így tudod, hogy miből van. Egészséges alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket te választasz ki és szerzel be. Az üzletekben kapható sajtok egy része sok olyan adalékanyagot tartalmazhat, amelyre nincs szüksége a szervezetednek. Ha tudod, honnan származik a tej, biztos lehetsz a minőségben is. Érdemes tehát egy kis kutatómunkát végezni, és találni egy olyan gazdaságot vagy piacot a közelben, ahol friss, házi tejet vásárolhatsz.

„Ha te magad készíted a sajtot, annyifélét próbálhatsz ki, amennyit csak szeretnél, szokatlan és izgalmas ízekkel, fűszerekkel - és ha elég gyakorlatot szereztél egy sajtkészítő tanfolyamon -, különféle technológiákkal is kísérletezhetsz”- árulta el Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője. Ráadásul nem kell ezentúl azon törnöd a fejed, hogy mit adsz ajándékba a szeretteidnek. A kézműves sajt olyan meglepetés, ami garantáltan sikert arat szinte mindenkinél, ráadásul - a sokadik doboz bonbonnal ellentétben - biztosan elfogy. „Ha több sajtot készítesz, mint amennyit elfogyaszt a család, el is cserélheted más kézműves termelőkkel, ha pedig a sajtkészítés több, mint hobbi, vállalkozást is indíthatsz. A tanfolyamon az "Élelmiszeripari vállalkozások működtetése" nevű modulban sok hasznos gyakorlati ismeretet szerezhetsz arról, hogyan indítsd el a saját céged.

Hogyan lehet valakiből sajtkészítő?

Az élelmiszeripari tanfolyamokon a technológia ismerete mellett legalább olyan fontos, hogy a higiéniai szabályok betartásának módját is megtanuld. A hűtés folyamata és a műhelyed tisztán tartása alapvetően fontos, hiszen a fogyasztók egészsége a tét. "A hallgatóink élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-higiéniai ismereteket is szereznek, és ez lehet, hogy unalmasnak hangzik, de nagyon fontos" - hangsúlyozza Lázár Imre. „A tanfolyamok itt úgy épülnek fel, hogy az elméleti rész mellett egy központi gyakorlati képzés is van. Olyan alaptudást szereznek a hallgatók, amellyel már magabiztosan mozognak az üzemben, ahol a további gyakorlati képzést megkapják. Lehet, hogy hosszabb a tanfolyam és többe is kerül, mint a "gyorstalpaló" képzések, de a cél az, hogy a résztvevők ne csak bizonyítványt, hanem használható tudást kapjanak nálunk.”

Jó, ha tudod: a sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

Tavaszi életmódtippek és életmentő tanácsok

Mit tehetünk szívünk egészségéért? Íme néhány ötlet, hogy a megújulás évszakában a szervezetünk is kivirágozzon! Lehet, hogy nem is olyan nehéz beiktatni egy kis változást önmagunk és szeretteink érdekében. Akár életet is menthet...

Honnan rendelnek alapanyagokat hazánk top éttermei?

Mit keresnek keleméri bárányok az Onyx konyháján, honnan rendeli a buborék zsázsát a Borkonyha, és milyen a Salon saját algás sajtja, melyet Molnár János sajtkészítővel alkottak meg? Eláruljuk!

Húsvéti receptek a Mátra szívéből

A húsvéti asztalról sosem hiányozhat a sonka és a kalács, de mindig érdemes új ízekkel feldobni a már megszokott ünnepi menüt. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház különleges receptjeivel a locsolókat és a családtagokat is levehetjük a lábukról, a fogások mellé ajánlott borok pedig még teljesebbé teszik a kulináris élményt.

Mennyit hízhat a kismama várandósság alatt?

Vajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy várandós anya életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Gajdács Ágnes , testsúlygyógyász, aki több, mint 20 éve kutatja a fogyókúra különböző területeit.

Túlsúly – hogy a fogadalmat sikerüljön betartani!

Vajon hogyan vihetjük sikerre diétás elhatározásunkat, hogy ne jussunk a több millió elhízott sorsára? A szomorú tény az, hogy ma már a túlsúly az ötödik helyen áll a vezető halálokok között világszerte.