Menü

Honnan rendelnek alapanyagokat hazánk top éttermei?

Mit keresnek keleméri bárányok az Onyx konyháján, honnan rendeli a buborék zsázsát a Borkonyha, és milyen a Salon saját algás sajtja, melyet Molnár János sajtkészítővel alkottak meg? Eláruljuk!

Február végén jelent meg a Dining Guide legújabb, éttermeket listázó kalauza, amely a TOP 100-as rangsoron kívül több mint 200 további étteremről szolgál információval országszerte. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz már kapható az újságárusoknál, 2016-os rangsorának első 10 helyén olyan kiváló éttermek szerepelnek, mint az Onyx, a Costes, a Borkonyha vagy a legújabb Michelin csillagos budapesti étterem, a Costes Downton. Utóbbi éttermet egyébként először a Dining Guide kalauza kezelte kiemeltként, és pontozta a Michelin csillagos éttermek sorába. Egy díjnyertes hely konyhája azonban nem csak a séfen, a személyzeten, a hangulaton és a szaktudáson áll vagy bukik, hanem egy ennél sokkal triviálisabb összetevőn, a megfelelő alapanyagok és beszállítók kiválasztásán.

Nincs étterem termelő nélkül, nincs kiemelkedő fogás minőségi alapanyag nélkül. Vitathatatlan megállapítások ezek, melyekkel minden híres magyar étteremtulajdonos és séf tisztában van. Nem véletlenül volt az alapanyag és a termelők kérdése is elsődleges szempont hazánk TOP10 éttermének kiválasztása közepette. A zsűri elnöke, Nicola Portinari számára - aki egy nemzetközileg is elismert, 2 Michelin-csillagos séf és a híres olaszországi La Peca tulajdonosa - ugyanis kiemelkedő jelentőséggel bírt a döntéshozatalnál, hogy mely éttermek dolgoznak helyi beszállítókkal és hogy mi alapján választják ki a felszolgált alapanyagokat.

A top éttermek között kivétel nélkül mindenki a magyar termelőkkel való szoros együttműködést preferálja, amennyiben lehetősége van rá. Igen időigényes folyamat, míg megtalálják a megfelelő beszállítót, de sokszor a termelők maguk kopogtatnak be az étterem ajtaján, felajánlva segítségüket és terméküket, hiszen ha megtalálják az összhangot, akkor nem csak a hely adott fogása emelkedik a mennybe, de az adott termelő kiváló alapanyaga is. Igazi szimbiózis ez, mely ha jól működik, díjnyertes éttermek születnek és olyan fogások, melyekért megéri órákat is utazni. Nagyon fontos, hogy egy jó termelő mindig szem előtt tartsa a hely saját igényeit, minőség, folyamatosság és rugalmasság jellemezze. Sokszor kísérleteznek közösen a séfekkel, állítanak elő még sehol máshol nem forgalmazott termékeket.

Jó példa erre a Salon és Molnár János sajtkészítő együttese, ahol egy izgalmas vízióból végül tökéletes produktum született egy algás sajt formájában. „Talán másfél éve is annak, hogy tervezgettük néhány új ételt, a téma pedig egy húsmentes étel létrehozása volt. Felmerült a lehetőség, hogy az előétel főeleme egy sajt legyen. Sok kritérium között szerepelt az is, hogy találjunk egy olyat, amivel ízben, állagában azonosulni tudunk, nem kapható hazánkban, de rendelni viszonylag könnyen, és biztonságosan, rugalmasan tudunk. Felborultak a kritérium arányok. Felmerült, hogy beszélek Molnár Jánossal, akit nagyjából hat éve ismertem. Talán egy nap gondolkodási idő után szerencsére igent mondott, ezután pedig elmondtam a víziómat: algás sajtot szeretnék. Megleptem, majd adtam egy kis porított algaport, és elmondtam a többi kérést, kritériumot. Eltelt egy idő, közben többszöri tesztkóstolás kísérte, majd kialakult a végső technológia, érlelési fázis.” – emlékszik vissza Fekete Antonio a Salon séfje.

Vannak olyan hazai termelők, akik szinte kivétel nélkül minden nyertes étterem beszállítói között szerepelnek, ilyen a mikrosalátákra, mikrozöldekre és fűszernövényekre specializálódott Séf Kertje is, melynek zsenge alapanyagai ott díszelegnek minden Onyx, Babel, Émile és Alabárdos tányéron, mely nem véletlen, hiszen Németh Tihamér és Pálinkás György maximális minőséget biztosít minden egyes szállításkor. „Megbízhatóak, pontosak, mindig jó minőséget kapunk tőlük, nemzetközi viszonylatban is nagyon jók.” – dicséri őket Kövér Gergely az Émile séfje. Ugyanilyen népszerűségnek örvend a top éttermek között szezonális zöldségek tekintetében a Kíváncsi Kert is. „A Kíváncsi Kert vezetője, Dóra Melinda Tünde anno egyszerűen besétált az étterembe, hogy bemutassa elképzeléseit, ötleteit, termékeit. A budaörsi hely lát el bennünket minden, kerthez kapcsolódó alapanyaggal, virágokkal, salátafélékkel, zsenge hajtásokkal. A teljesség igénye nélkül innen érkezik az ánizs, a sarkantyúvirág, a sóska, a lóhere, a pak csoj virág, a buborékzsázsa, a madársóskalevél, a retek, a répa és napestig sorolhatnám.” – mondta Sárközi Ákos, a Borkonyha séfje, aki számára fontos az is, hogy sokat tudjon tanulni a termelőitől, hiszen így tudja az adott alapanyagot a legjobban beilleszteni az általa elképzelt ételkreációba.

Minden étteremnek megvannak a titkos forrásai, Az Onyx szívesen dolgozik az Élő bolygó termékeivel, a kisasszondi sajtokkal és az öreglaki vadakkal, a Costes Downtownnál pedig az Erdélyi Vital Bt. a zöldségek beszállításáért felel. Balogh Nagy Erzsébet keleméri bárányai nagy népszerűségnek örvendenek az Onyx és a Salon konyhájában is. A Babel titka a Tokaji borecet manufaktúra különleges, minőségi ecetválasztékában és Sándor Tamás bükki sajtjaiban is rejlik, az Arany Kaviár pedig a kisbajcsi halfarmmal él szimbiózisban hosszú évek óta, akik kifejezetten a kaviárokra és tokfélékre specializálódtak. Kocsik Attila fűszernövényei és zöldségei a MÁK Bistro séfjét kápráztatták el, a Gombaszezon Kft. pedig az Émile-nek biztosítanak különleges gombafajtákat minden szezonban.

Akit érdekel még több információ Magyarország TOP tíz étterméről, forgassa hazánk legnívósabb gasztronómiai kalauzát, a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauzt, mely egy nemzetközi szaktekintély benyomásai alapján, megbízható és objektív véleményezés mellett listázza az ország legjobb éttermeit. Már kapható az újságárusoknál!

Ezért éri meg otthon sajtot készíteni

A sajtkészítés egy bárki által megtanulható szakma, ha imádsz kísérletezni, új ízeket felfedezni, vagy ha éppen a kézműves sajtok a gyengéid... Persze, az sem árt, ha elhívatott vagy és van energiád végigkísérni a több órás munkafolyamatokat. Cserébe viszont tudod, hogy miből készült, adalékanyagmentesen.

Tavaszi életmódtippek és életmentő tanácsok

Mit tehetünk szívünk egészségéért? Íme néhány ötlet, hogy a megújulás évszakában a szervezetünk is kivirágozzon! Lehet, hogy nem is olyan nehéz beiktatni egy kis változást önmagunk és szeretteink érdekében. Akár életet is menthet...

Húsvéti receptek a Mátra szívéből

A húsvéti asztalról sosem hiányozhat a sonka és a kalács, de mindig érdemes új ízekkel feldobni a már megszokott ünnepi menüt. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház különleges receptjeivel a locsolókat és a családtagokat is levehetjük a lábukról, a fogások mellé ajánlott borok pedig még teljesebbé teszik a kulináris élményt.

Mennyit hízhat a kismama várandósság alatt?

Vajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy várandós anya életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Gajdács Ágnes , testsúlygyógyász, aki több, mint 20 éve kutatja a fogyókúra különböző területeit.

Túlsúly – hogy a fogadalmat sikerüljön betartani!

Vajon hogyan vihetjük sikerre diétás elhatározásunkat, hogy ne jussunk a több millió elhízott sorsára? A szomorú tény az, hogy ma már a túlsúly az ötödik helyen áll a vezető halálokok között világszerte.