Menü

Hét dolog, amit megtehetsz a saját boldogságodért

Március 20-a a boldogság világnapja, ami arra a hőn áhított, harmonikus, tartósan kiegyensúlyozott állapotra hívja fel a figyelmet, amit a legtöbb ember egész életében keres. Elérni nehéz, de nem lehetetlen, sőt a boldogság tanulható. Íme 7 boldogságfokozó technika Bagdi Bella életmódfejlesztő trénertől, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnökétől és az országos Boldogságprogram elindítójától, ami hozzásegíthet boldogságunk eléréséhez.

A hála csökkenti a szorongást

Az első számú boldogságfokozó gyakorlat az ember életében a hála, és itt nem kell nagy dolgokra gondolni. Fontos, hogy körültekintsünk, és máris rájövünk, hogy nagyon sok mindenért lehetünk hálásak, akár egy baráti kapcsolatért vagy akár olyan dolgokért, amelyeket természetesnek veszünk. Érdemes minden este átgondolni, hogy aznap miért adhatunk hálát, sőt akár hálanaplót is vezethetünk, amelyben összegezhetjük ezeket. A köszönet nem csak jó érzéssel tölt el, de jótékony hatása is van: képes megszüntetni a szorongást, a depressziót, az irigységet és a kapzsiságot.

Az optimizmus magabiztosabbá tesz

A pozitív gondolatok önbeteljesítő jóslatként működnek, ha van mit várni, az motivál, lelkesít, energiát ad, ezért igyekezz minden egyes nap arra összpontosítani a figyelmedet, ami jó az életedben. Az optimizmus magabiztosabbá is tesz, ha a kételyeid és kishitűséged helyett az elméd egy „képes vagyok rá” meggyőződést fogad el megszokottként, az életed minden területén érezni fogod a pozitív változást.

Minden napra egy jó cselekedet

Segíts másoknak, tégy valamit önzetlenül. Ha nincs pénzed, ajánld fel a szakértelmed, de lehetsz például önkéntes egy idősek otthonában vagy állatmenhelyen is. Gyakorold az empátiát, és tégy olyan jó cselekedeteket, amiről más nem tud. Jót tenni másokkal enyhíti a bűntudatot, a szenvedést és a nyugtalanságot, mert tudatosítja bennünk saját szerencsés helyzetünket, valamint erősíti az önbizalom, a hasznosság, az optimizmus érzését.

Kapcsolatok a testi-lelki egészségéért

Az alapvető szükségletek között szerepel a valakihez való tartozás érzése. Testileg, lelkileg egészségesebbek, akiket olyan emberek vesznek körül, akikre számíthatnak. Érdemes ezért a kapcsolatok ápolására is hangsúlyt fektetni. Szánj időt a családodra, barátaidra, ismerőseidre: beszélgess, figyelj oda a rájuk, örülj őszintén a sikereiknek. Konfliktus esetén pedig képzeld magad a másik helyébe, és ha eltávolodtál valakitől, aki fontos neked, ne halogasd, vedd fel vele a kapcsolatot!

Bocsáss meg magadért!

Ha ragaszkodsz a keserűségedhez, az többet árt neked, mint keserűséged tárgyának. Törekedj rá tudatosan, hogy elengedd a haragod és neheztelésed, ha úgy érzed megbántottak vagy megsértettek. Ebben segíthet, ha például egy olyan szituációra gondolsz, amikor neked bocsátottak meg, vagy próbáld átérezni a másik személy helyzetét. A megbocsátás olyasvalami, amit önmagadért és nem a neked sérelmet okozó másik emberért teszel, hiszen ezzel a benned lévő szeretetet hívod elő.

Ne csak álmodozz, tűzz ki célokat!

A célok támogatják az önbecsülésünket, segítenek az időnk hatékony beosztásában, és már a részcélok elérése is örömmel tölthet el minket. Nap mint nap érdemes magunkat emlékeztetni a kitűzött céljainkra, és tenni is értük. A céljainkhoz vezető út a társas kapcsolatokra is jó hatással lehet, ugyanis sokszor más emberekkel kell együttműködni ahhoz, hogy elérhessük azokat.

Törődj a testeddel!

A boldogságodért sokat tehetsz azzal is, ha sportolsz, ez ugyanis a leghatékonyabb boldogságfokozó technika. Keresd meg a hozzád legközelebb álló mozgásformát, a sport ugyanis amellett, hogy rendszerességet visz az életedbe, örömforrás is lehet. Ha törődsz a testeddel, az nagyban hat az önbizalmadra, így a lelki egészségedre is.

Forrás: Red Lemon Media

Hétköznapi hősök pályázata

Példaképnek lenni az egyik legnemesebb feladat, ám a köztünk élő mindennapi hősök gyakran háttérben maradnak. Egy rendhagyó kezdeményezés úgy változtat ezen, hogy egy Méltán Híres Példaképeket félmillió forinttal támogat jótékony tevékenységében.

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Javítja az állóképességet, fiatalon tart, segít megszabadulni a túlsúlytól és még boldogabbá is tesz… Több pszichológiai kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres sport éppen olyan hatékony a depresszió és a rossz kedélyállapot kezelésében, mint a gyógyszerek, vagy a testgyakorlás és a gyógyszeres kezelés együtt.

A megbocsátás felszabadít

Megbántottak? Sértettséget érzel? Benned is biztos kavarogtak már hasonló gondolatok. Cseppet sem könnyű engedni a bennünk felgyülemlett dühöt. Fontos azonban tudni, hogy a megbocsátást elsősorban önmagunkért, nem pedig a minket megbántó emberért kell megtennünk! A harag elengedése az egészségedre is pozitív hatással lehet.

Kis kórházi illemtan – hogy viselkedjünk a gyerekosztályon?

Mikor menjünk? Mit vigyünk? Gyerekkel vagy gyerek nélkül? – Ezek a kérdések már mindenkiben felmerültek, aki valaha is ment kórházba látogatóként. A K&H gyógyvarázs most összegyűjtötte azokat a fontosabb tudnivalókat, amiket egy gyerekosztály meglátogatása során illik szem előtt tartani.

Egy nap a jóga jegyében

Különleges programra kerül sor április 10-én, vasárnap a Dürer Rendezvényházban. A szervezők a World Peace Yoga Day nevet adták a találkozónak, ahol mindenkit sok szeretettel várnak, aki szívesen csatlakozna egy olyan naphoz, amelyet a világbékének dedikáltak.