Menü

Fogamzásgátlás és a férfiak: a lényeg, hogy nekik jó legyen, a védekezés a nők dolga?

A férfiak harmadát nem érdekli, melyik fogamzásgátló módszer okozhat kellemetlenséget a nőknek, az óvszer használatát viszont tízből nyolcan kényelmetlennek, sőt vágyölőnek tartják. Sok nő végül a külsejét érintő esetleges mellékhatások és a férfiaknak való megfelelési vágy miatt nem védekezik, kockáztatva ezzel egy nem kívánt terhességet is.

„Már gimnáziumban haragudtam azokra, akik teherbe ejtették a barátnőjüket, aztán rábeszélték őket az abortuszra, amit nemhogy nem finanszíroztak, de el sem kísérték őket. Én inkább a mennyiségi, mint minőségi védekezés híve voltam a gimiben: két óvszert is használtam egyszerre, bár első alkalommal hamarabb végeztem, mint, hogy megtörtént volna az aktus... Azt se felejtsük el, hogy mennyi munka volt benne, mire egy lánnyal az ágyig jutott az ember, ki gondolt akkor már az óvszerre?” – meséli Linczényi Márk, producer, a Kolin zenekar frontembere. „Ugyanakkor azt gondolom, a szex és a fogamzásgátlás nem egyszereplős játék. Sajnos ma is azt látom, hogy a férfi ismerőseim döntő többsége nem hajlandó a védekezéssel foglalkozni, hanem rávágják, hogy ’olyan ápolt volt’, vagy, hogy ’ugyan már, régóta ismerem a baráti társaságát’.” – folytatta Márk.

A férfiak a nemi betegségeknél is jobban tartanak a nem kívánt terhességtől, mégis több mint negyedük (27%) egyáltalán nem gondoskodik a védekezésről, további 13%-uk pedig rendszeresen megfeledkezik róla.[1] Pedig a huszonévesek fele hetente, míg minden tizedik magyar fiatal naponta él szexuális életet. A védekezés elutasításában a hiányos szexuális felvilágosítás és a tájékozatlanság mellett a férfiaknak való megfelelési kényszer is szerepet játszik. A férfiak 80%-át zavarja az óvszer használata, fogamzásgátló tabletta szedése során pedig a nők közel fele tapasztalt már libidócsökkenést, súlygyarapodást vagy bőrproblémákat. Az ezek miatt fellépő szorongás tönkreteheti a szexet, így sok fiatal végül inkább lemond a biztonságról.

„Bevallom őszintén, az elején velem is előfordult, hogy az én kedvemért nem védekeztünk: aktus közben finoman szólva sem viselkedtem úgy, mint, aki élvezi, ezért a leányzó bevállalta, hogy óvszer nélkül szexeljünk. Senkinek nem kívánom azt a pár napot, amíg késett a menzesze.” – meséli Buda Márton, rádiós műsorvezető.

Tízből négyen megszakításos közösüléssel védekeznek, ami a riasztó hazai statisztikákban is megmutatkozik: a teljes lakosság körében 100 élve születésre 40, a 19 éven aluliak körében pedig 80 abortusz jut.[2] A férfiak hozzáállása csak sokkal később, 35-45 éves korban vagy apaként változik meg.

„Persze, hogy jobban odafigyelnek onnantól, hiszen egy gyerek elég nagy felelősséggel jár, nem biztos, hogy rögtön akarnak még hármat… Általánosítani azért nem szabad: én a lányom születése előtt és azóta is a tudatos védekezés híve vagyok. Ez egy olyan fontos döntés, amit nem fair csak az egyik vagy csak a másik félre hagyni.” – fejtette ki Szabó-Kimmel Tamás, színész.

„Gyakran szembesülök a férfiak tájékozatlanságával: a közel 100%-os védelmet nyújtó hüvelygyűrűt például elsőre sokan hiszik tömítőgyűrűnek, esetleg péniszgyűrűnek, a hormontartalmú méhen belüli eszközről pedig nem is hallottak. A felszabadult szexet a védekezés elé helyezik, pedig a kettő együtt is megvalósítható. Az első gyerek születése után persze már alig bírják kivárni az anyukák hathetes kontrollját, és ők az elsők, akik arról kérdeznek, hogy mikor szeretkezhetnek, és hogyan védekezzenek.” - fejtette ki Dr. Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

[1] A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 1200 fős mintán 2013 októberében

[2] http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/evkonyv/demografiai_evkonyv_2012.pdf

Álmai férfijáról vallott Aryee Claudia Tücsi

Aryee Claudia Tücsi számára természetes, hogy nemcsak a hölgyeknek, de az uraknak is ugyanolyan fontos, hogy ápoltak, igényesek legyenek. De vajon mi tesz szerinte igazán stílusossá egy férfit?

Dobó Ági elárulta születendő gyermeke nemét

Dobó Ági boldogsága nem is lehet teljesebb, hiszen a csinos modell és anyuka másodszor is várandós. A 26. heti ultrahang vizsgálaton pedig az is kiderült, kisfiút hord a szíve alatt, és első fia, Benedikt már alig várja, hogy személyesen is találkozzon az öccsével. Sőt, az ultrahang saját születéskori élményeit idézte fel a 3 éves csemetében.

Genetikai tanácsadás: első lépés a tudatos családtervezésben

Mai világunkban a megfontoltság és az előrelátás a gyermekvállalás első fázisából sem hiányozhat. A szülészeti genetikai tanácsadás alkalmával számos információt megtudhatunk örökletes betegségeinkről, valamint a várandósság kockázatairól – ez a beszélgetés egyébként kötelező a 37 év feletti várandósok számára.

Egyre több a túlsúlyos, vashiányos kisbaba

Az egyéves gyerekek fele vitaminhiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A korosztály közel felét pedig az elhízás is fenyegeti. A riasztó eredmények hátterében főként az áll, hogy minden második családban ugyanazt eszik a kisgyermekek, mint a szüleik, pedig a szervezetüknek egészen más étrendre lenne szüksége.

Genetikai tanácsadás: az első lépés a tudatos családtervezésben

A megfontoltság és az előrelátás a gyermekvállalás első fázisából sem hiányozhat. A szülészeti genetikai tanácsadás alkalmával számos információt megtudhatunk örökletes betegségeinkről, valamint a várandósság kockázatairól – ez a beszélgetés egyébként 2014 óta a terhesgondozási rendszer szerint kötelező a 37 év feletti várandósoknak.