Menü

6 tipp a sikeres karrierváltáshoz

Úgy érzed elakadtál, és valami másra vágysz? Nem szereted a munkádat, vagy nem találsz számodra megfelelő munkahelyet? Lehet, hogy egy új szakma a megoldás! Tippjeink segítenek, hogy könnyebb legyen a döntés!

„Ma már nem jellemző, hogy sok-sok évet töltünk ugyanazon a munkahelyen, vagy ugyanabban a munkakörben. Míg régen megszokott volt, hogy sokan az első munkahelyükről mentek nyugdíjba, ma már teljesen természetes, hogy gyakran váltunk nemcsak munkahelyet, hanem hivatást is, ha megváltoznak a körülményeink, vagy már nem elégít ki minket a korábbi munkakör.” Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője azt is hozzátette, hogy mostanában sok olyan sikertörténetet olvashatunk, amelynek szereplője a médiában vagy pénzügyi területen dolgozott, és ma saját cukrászdát, kutyakozmetikát, vagy sajtműhelyet vezet.

A váltást megélni természetesen nem könnyű, és ahhoz is bátorság kell, hogy elszánjuk magunkat a változtatásra. Van, aki egyik pillanatról a másikra kezd új karriert, mégis érdemes alaposan felkészülni egy ilyen szintű változásra. Ez így kényelmesebb és biztonságosabb is, és van idő arra, hogy akár hobbiszinten kipróbáljuk magunkat az új munkaterületen, és megszerezzük az ehhez szükséges szakmai képzéseket.

A következő tippek segíthetnek, hogy mi alapján találd meg a hozzád leginkább illő szakmát!

1. Írd össze, hogy mit szeretsz csinálni!

Ez az első és talán a legfontosabb lépés. Szánj erre időt, ülj le és gondold át, hogy mi az, amivel szívesen foglalkoznál, mi az a munka, amiért szívesen felkelnél reggel! Az is segíthet, ha összeírod, mi az, amit szeretsz a mostani munkádban, és amit továbbra is szívesen csinálnál, esetleg más keretek között.

2. Keresd azt a szakmát, amiben jól érzed magad és sikereket érhetsz el!

Most arra gondolsz, hogy ez eddig szép és jó, de hogyan fogsz mindezzel pénzt keresni? Végezz egy kis kutatómunkát, és keresd meg azokat a létező szakmákat, amelyek összeillenek az álomhivatásoddal. Mostanában a legtöbben az alábbi szakmákat választják: kutyakozmetikus, kertész, sajtkészítő, cukrász, fogászati asszisztens, szakács.

3. Írd össze mi az, amit már tudsz!

Gyűjtsd össze azokat a készségeket, képességeket, amelyeket tudsz hasznosítani az új munkád során! Meg fogsz lepődni, milyen sok van belőlük.

4. Tanulj a legjobb helyen!

Ha az új munkakörhöz képzésre van szükség, mérd fel a terepet alaposan, és iratkozz be egy oktatási központba! „Nagyon fontos, hogy jól válassz iskolát, nem mindegy, milyenek az oktatók, milyen a gyakorlati képzés, és az is fontos, hogy az oktatás ne csak a tananyag átadásából álljon”- árulta el a Focus Oktatóközpont vezetője.

5. Építs kapcsolatokat!

A már meglévő kapcsolati tőkéd mellett jól fog jönni, ha az új szakmáddal kapcsolatos ismeretségi köröd is bővül. Járj szakmai eseményekre, csatlakozz szakmai körökhöz! A munkalehetőségekről is hamarabb tudomást szerezhetsz így.

6. Ne add fel! Keress olyan szakmát, amit valóban szeretsz!

Ne feledd változtatni és változni mindig és minden életkorban lehet! Előfordulhat, hogy időnként úgy érzed, ez az egész rossz ötlet volt, és félsz a jövőtől, de ha egy olyan szakmát választasz, amiben örömödet feleld, hamar megtérül a befektetett munka!

Hétköznapi hősök pályázata

Példaképnek lenni az egyik legnemesebb feladat, ám a köztünk élő mindennapi hősök gyakran háttérben maradnak. Egy rendhagyó kezdeményezés úgy változtat ezen, hogy egy Méltán Híres Példaképeket félmillió forinttal támogat jótékony tevékenységében.

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Javítja az állóképességet, fiatalon tart, segít megszabadulni a túlsúlytól és még boldogabbá is tesz… Több pszichológiai kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres sport éppen olyan hatékony a depresszió és a rossz kedélyállapot kezelésében, mint a gyógyszerek, vagy a testgyakorlás és a gyógyszeres kezelés együtt.

A megbocsátás felszabadít

Megbántottak? Sértettséget érzel? Benned is biztos kavarogtak már hasonló gondolatok. Cseppet sem könnyű engedni a bennünk felgyülemlett dühöt. Fontos azonban tudni, hogy a megbocsátást elsősorban önmagunkért, nem pedig a minket megbántó emberért kell megtennünk! A harag elengedése az egészségedre is pozitív hatással lehet.

Kis kórházi illemtan – hogy viselkedjünk a gyerekosztályon?

Mikor menjünk? Mit vigyünk? Gyerekkel vagy gyerek nélkül? – Ezek a kérdések már mindenkiben felmerültek, aki valaha is ment kórházba látogatóként. A K&H gyógyvarázs most összegyűjtötte azokat a fontosabb tudnivalókat, amiket egy gyerekosztály meglátogatása során illik szem előtt tartani.

Egy nap a jóga jegyében

Különleges programra kerül sor április 10-én, vasárnap a Dürer Rendezvényházban. A szervezők a World Peace Yoga Day nevet adták a találkozónak, ahol mindenkit sok szeretettel várnak, aki szívesen csatlakozna egy olyan naphoz, amelyet a világbékének dedikáltak.