Menü

Laikus a konditeremben – a szakértő válaszol

Számos kérdés merül fel abban, aki életében először jár konditeremben. Amennyiben laikus az ember, jobb is, ha kíváncsi, mert testünk erősítésének számos buktatója és zsákutcája van. Mi feltettük kérdéseinket.

A szakember tanácsa nemcsak a megfelelő eredmény elérése miatt fontos, hanem azért, hogy ne tegyünk kárt magunkban. Laikus kérdéseinkre Horváth Tamás személyi edző válaszolt.

- Milyen alapvető tanácsokat tud adni azoknak, akik először keresnek fel egy konditermet?

- Fontos, hogy amikor felkeresünk egy edzőtermet, legyen pontos elképzelésünk arról, hogy mik a céljaink (például: fogyás, tömegelés). Mielőtt elkezdenénk az edzést, érdemes egy általános orvosi kivizsgáláson átesnünk, nehogy később derüljenek ki olyan egészségügyi problémák (pl. gerincferdülés, sérv, keringési gondok), melyek akár kizáró okai is lehetnek annak, hogy rendszeresen edzzünk. Amikor első alkalommal megyünk le edzeni, nyugodtan keressük fel a személyi edzőt, hiszen az egyszeri segítségnyújtás, és gépek bemutatása mindenhol benne van a bérlet/napijegy árában. Ha további segítségre van szükségünk (edzéstervezés, táplálkozás-tanácsadás, edzésfelügyelet), azért már külön kell fizetnünk. Ha laikusak vagyunk, mindenképp vegyük igénybe a személyi edző, vagy esetleg olyan ismerős segítségét, aki kellő tapasztalattal rendelkezik az edzések terén. Hiszen így elkerülhetjük, hogy egy gyakorlat helytelen kivitelezése során meghúzódjunk, vagy komolyabban megsérüljünk. Fontos a megfelelő öltözék is, elsősorban a jó minőségű edzőcipő használata. Nyáron több embert is látni papucsban edzeni, amely fokozott veszélyt jelent.

- Mit javasol, milyen rendszerességgel érdemes felkeresni az edzőtermet különböző célok szerint, például annak, aki fogyni akar, erősíteni, vagy csak formában maradni…?

- Aki eldönti, hogy rendszeresen szeretne edzeni annak egy héten legalább három alkalommal javasolt edzőtermet felkeresnie, függetlenül attól, hogy mik a céljai. A sporttudomány szerint a szervezetnek minimum heti háromszori edzésre/ intenzív mozgásra van szüksége a változáshoz/fejlődéshez. Heti kétszeri edzéssel szinten tudunk tartani. Kezdőként ezért eleinte heti három alkalommal edzzünk 3-4 hétig, hogy a szervezetünk alkalmazkodni tudjon a terheléshez. Egy edzésnapot egy pihenőnap kövessen. Később, ha komolyabb céljaink vannak, érdemes heti 4-re váltanunk.

- Milyen gyakorlatokkal érdemes kezdeni az edzést?

- Edzésünket három részre osszuk fel: az első a bemelegítés, általános gimnasztikai gyakorlatok, fej-, kar-, törzskörzések mérsékelt futással/biciklizéssel kombinálva. A második a fő szakasz, célfüggő gyakorlatokkal, a harmadik pedig a levezetés, elsősorban statikus nyújtásokkal. Bármi is legyen a célunk érdemes először az alapgyakorlatokat helyesen elsajátítanunk. Az első fázisban például ilyennek számít a fekvőtámasz, karhajlítás, guggolás, kitörés, hasprés, a másodikban pedig a tolódzkodás, húzódzkodás, fekvenyomás, guggolás súllyal, vagy lábemelés. Utóbbiak már haladóbb szintet követelnek meg. Ha kezdők vagyunk, edzésünket érdemes kardió (állóképességi) edzéssel (pl.: futópad, ellipszis, bicikli) kezdenünk, majd utána végezzünk egyszerűbb súlyzós gyakorlatokat. Levezetésként ismét kardiózhatunk egy keveset.

- Ha fáradtak vagyunk, esetleg komoly izomlázunk van, akkor is elmehetünk edzeni?

- Ilyen esetekben jobb, ha kihagyjuk az edzést és inkább pihenünk. A túledzettség állapotát, amely inkább haladók esetén jelentkezhet, érdemes elkerülni.

- Hogyan érdemes összekapcsolni edzésmódszerünket táplálkozási szokásainkkal, annak érdekében hogy megőrizzük egészségünket?

- A megfelelő táplálkozás és a rendszeres edzés szorosan összekapcsolódik. Bármi is legyen a célunk, a helyes táplálkozás megkerülhetetlen. A siker titka a genetikai adottságokon túl abban rejlik, hogy megfelelően táplálkozunk, rendszeresen edzünk szabályos kivitelezéssel, és figyelünk a regenerálódásunkra, amely a megfelelő nyújtástól, egészen a kellő alvásmennyiség betartásáig terjed. Rendszeres edzés mellett kiemelkedően fontos a folyadék és a vitaminbevitel, utóbbival mérséklődik az izomláz és gyorsul a regeneráció is.

Fotó: sxc.hu

Magyar nő a rajtnál a Világ Hősei között

A Global Hero kezdeményezés történetében először választottak ki egy magyar futót Beck Monika személyében, hogy a Világ Hőse cím birtokosaként a hazáját képviselve, 25 társával rajthoz álljon az Egyesült Államokban található “ikervárosokban”, Minneápolis/St. Paulban megrendezett Twin Cities Maratonon vagy a 10 mérföldes futáson.

Hétköznapi hősök pályázata

Példaképnek lenni az egyik legnemesebb feladat, ám a köztünk élő mindennapi hősök gyakran háttérben maradnak. Egy rendhagyó kezdeményezés úgy változtat ezen, hogy egy Méltán Híres Példaképeket félmillió forinttal támogat jótékony tevékenységében.

Sportolás kánikulában: nem mindig jó, ha izzik a levegő

Testednek - és lelkednek - egész évben szüksége van a rendszeres mozgásra. Mit tarts szem előtt, ha szabadtéren sportolsz? Van pár tippünk, a legfontosabb szempontokat figyelembe véve, hogy a kánikula, vagy éppen a változékony időjárás se zökkentsen ki a lendületből.

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Javítja az állóképességet, fiatalon tart, segít megszabadulni a túlsúlytól és még boldogabbá is tesz… Több pszichológiai kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres sport éppen olyan hatékony a depresszió és a rossz kedélyállapot kezelésében, mint a gyógyszerek, vagy a testgyakorlás és a gyógyszeres kezelés együtt.

Így hidratálj futás közben

Tavasszal a kihívást kereső futók megkezdik a versenyekre való felkészülést, és sok kezdő, újrakezdő is futócipőt húz. A jó edzésterv és a megfelelő felszerelés mellett fontos odafigyelni a hidratálásra is annak érdekében, hogy az edzés hatékony legyen. Ehhez nyújt segítséget Korompay-Túróczi Réka hosszútávfutó, triatlonista.