Menü

Ártalmatlan babonák

Sokan sok mindenben hisznek, de a legelterjedtebb hiedelmek mindig babonákhoz kapcsolódnak. Van, amit azért tartunk be, mert hiszünk benne, van, amit azért, mert félünk, hátha most az egyszer működni fog és mi nem tettünk ellene.

A babona, vagy hiedelem szűk értelemben olyan, a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet, vagy erre épülő tevékenységet jelent, ami, általában tévesen, közvetlen ok-okozati összefüggést tulajdonít ilyen viszonyban valójában nem álló dolgoknak, az esemény mozgatóiként sokszor természetfeletti erőket elképzelve. 

A babona a hitetlen ember számára fogódzópont előre nem látható helyzetekben, és inkább valláspótlék, mint hamis istentisztelet. A hívők esetében a babonaság lehet tréfa is. A komolyan vett babona bűn az első parancsolat és a vallásosság erénye ellen, a katolikus egyház komolyan óvja tőle híveit.

Az egyik leggyakoribb hiedelem a 13-as számhoz kapcsolódik, olyannyira beépült már a köztudatba, hogy olyan területeken is jelentkezik, ahol nem is gondolnánk. A repülőkön nincs 13. sor, a Forma-1-es pilóták között nem osztják ki a 13-as versenyzői számot, a felhőkarcolókban nincs 13. emelet.

Ha valaki csillagos éjszakán felnéz az égre és lát egy hullócsillagot, gondolkodás nélkül kíván valamit és el sem mondja a másiknak, nehogy ne teljesüljön.

A fekete macskáról már többféle verziót is hallhattunk, ha balról jobbra szalad, akkor nem kell félnünk, viszont ha jobbról balra, akkor már kezdhetünk félni. Szerencsére vannak azonban megoldások, miként lehet feloldani a babonát: 1. Megvárhatjuk, amíg elhalad előttünk valaki más, így ő semlegesíti az átkot. 2: Ha nincs időnk várni, lépjünk vissza hármat, és köpjünk át a jobb vállunk felett. 3: Beszerezhetünk otthonra egy fekete macskát, ami közömbösíti az átkot (arról nincs információnk, hogy megteszi-e egy közönséges porfogó csecse-becse, vagy élőt kell beszereznünk). 4: Tartsunk a zsebünkben holdfénynél delejezett macska amulettet.

Sokféle babonát ismer a néphagyomány és mi is mindmáig, de életünket legboldogabban úgy látszik mégis akkor élhetjük, ha lehetőleg fittyet hányunk rájuk.

Horváth Barbara
sxc.hu

Hétköznapi hősök pályázata

Példaképnek lenni az egyik legnemesebb feladat, ám a köztünk élő mindennapi hősök gyakran háttérben maradnak. Egy rendhagyó kezdeményezés úgy változtat ezen, hogy egy Méltán Híres Példaképeket félmillió forinttal támogat jótékony tevékenységében.

"Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne"

Javítja az állóképességet, fiatalon tart, segít megszabadulni a túlsúlytól és még boldogabbá is tesz… Több pszichológiai kutatás is bizonyította, hogy a rendszeres sport éppen olyan hatékony a depresszió és a rossz kedélyállapot kezelésében, mint a gyógyszerek, vagy a testgyakorlás és a gyógyszeres kezelés együtt.

A megbocsátás felszabadít

Megbántottak? Sértettséget érzel? Benned is biztos kavarogtak már hasonló gondolatok. Cseppet sem könnyű engedni a bennünk felgyülemlett dühöt. Fontos azonban tudni, hogy a megbocsátást elsősorban önmagunkért, nem pedig a minket megbántó emberért kell megtennünk! A harag elengedése az egészségedre is pozitív hatással lehet.

Kis kórházi illemtan – hogy viselkedjünk a gyerekosztályon?

Mikor menjünk? Mit vigyünk? Gyerekkel vagy gyerek nélkül? – Ezek a kérdések már mindenkiben felmerültek, aki valaha is ment kórházba látogatóként. A K&H gyógyvarázs most összegyűjtötte azokat a fontosabb tudnivalókat, amiket egy gyerekosztály meglátogatása során illik szem előtt tartani.

Egy nap a jóga jegyében

Különleges programra kerül sor április 10-én, vasárnap a Dürer Rendezvényházban. A szervezők a World Peace Yoga Day nevet adták a találkozónak, ahol mindenkit sok szeretettel várnak, aki szívesen csatlakozna egy olyan naphoz, amelyet a világbékének dedikáltak.